SU ARITMA ve GERİ KAZANIM

Ana Sayfa / SU ARITMA ve GERİ KAZANIM

DEİYONİZASYON

Deiyonizasyon sistemlerinde, katyonik ve anyonik iyon değiştirici reçineler kullanılarak suyun saflaştırılması hedeflenmektedir. Deiyonizasyon sistemleri ileri seviyede saf su ihtiyacı bulunan imalat sanayinde ve endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılır. Deiyonizasyon üniteleri içinde katyonik ve anyonik reçine bulunur. Katyonik reçine ve anyonik reçine ayrı tanklarda kullanılabildiği gibi aynı tankın içinde mixbed, karışık yatak halinde de kullanılabilmektedir. Mixbed deiyonize sistemler, genellikle ters ozmoz ünite sonrası veya katyon-anyon deiyonize kolonları sonrasında kullanılır. Burada amaç, mix-bed ünitenin düşük iletkenlikte su ile beslenerek rejenerasyon sıklığının düşürülmesidir. Deiyonize reçine kolonlarının rejenerasyonu asit ve kostik ile gerçekleştirilir. İyon değiştirici reçineli deiyonize sistemler, 2000 µs/cm seviyesinden daha yüksek iletkenlikteki sularda kullanılmamalıdır. Yüksek iletkenlikteki sulardan saf su temini amaçlanıyorsa, ters ozmoz demineralizasyon sonrası reçineli deiyonize sistem kullanımına gidilmelidir.

KUM-KARBON FİLTRASYONU

AKTİF KARBON FİLTRESİ Aktif Karbon Filtrasyon Sistemleri, suda istenmeyen klor, renk, tat, koku veren eriyik gazlar, artıklar ve organik maddelerin arıtımı için kullanılmaktadır. Aktech Otomatik Aktif Karbon Filtreler , aktif karbonun adsorp siyon özelliğini kullanarak, sudaki molekül ve iyonları mineral gözenekleri vasıtası ile iç yüzeylerine doğru çekerek suyun organik maddelerden arınmış, renksiz, kokusuz ve berrak olmasını sağlar. Aktif Karbon Filtreleri, insan müdahalesi olmaksızın kendi kendini otomatik geri yıkamaya alır. Bu filtrelerin otomasyonu genel olarak otomasyon valfleri ile sağlanmakta olup; yüksek debilerde PLC pnömatik sistemler alternatif olarak kullanılmaktadır. Kum Filtreler suyun içerdiği askıda katı maddeleri, bulanıklığı ve diğer partikülleri uzaklaştırmak amacı ile kullanılır. Sistem granülometre dereceleri farklı, birden fazla katmanın gövde içine yerleştirilmesi ile oluşturulur. Kum Filtrelerin, katı maddeleri sudan ayırmasının yanı sıra ikinci bir görevi kendisinden sonra konumlandırılacak olan ekipmanı korumasıdır. Filtrasyonu iyi yapılmış bir sistemde diğer arıtma filtrelerine gidecek olan yük minimize edileceğinden ekipmanların ömrü uzatılmış ve verimliliği artırılmış olacaktır. Kum Filtreler; proses suyu ve içme suyu arıtımında ön arıtma olarak veya atıksu arıtma sistemlerinden çıkan arıtılmış suyun bulanıklılığının giderilmesinde de kullanılırlar. Multi Media Filtreler, filtrasyon ihtiyacınızı karşılayacak çeşitli kapasiteler ve hızlar için en uygun çözümü sunmaktadır.

 

KLORLAMA ÜNİTESİ

Klor dozajlama sistemleri dezenfeksiyon amaçlı kullanılan en yaygın sistemlerden biridir. Klor dozajlama sistemi sahip olduğu kalıcı etkinin yanı sıra en ekonomik yöntemlerdendir. Klor dozajlama üniteleri sudaki nitrit, demir, mangan gibi oksitlenebilen maddeleri oksitlemek ve bakteri, virüs gibi kirlilikleri dezenfekte etmekte kullanılır. Klorun suda erimesi: Klor gazı PH3’ten büyük olması halinde önce Cl2+ H2O ↔ HOCl + H+ Cl- şekline, sonra HOCl ↔ H+ + OCl- yonuna dönüşür. HOCl (hipoklorözasidi), OCl (hipoklorit) iyonuna göre 40 ile 80 kat daha iyi dezenfesiyon etkisi gösterir. Serbest klor suya hipoklorit tuzları halinde de verilebilir. Reasiyonlar şu şekildedir: Kasiyum hipoklorit Ca(OCl)2 + 2H2O ↔ 2HOCl + Ca(OH)2 ve Sodyum Hipoklorit NaOCl + H2O ↔ HOCl + NaOH şeklinde dezenfektan etkisi olan HOCl (hipoklorözasidi) iyonuna dönüşür. Suda bulunabilecek ozot bileşikleriyle kolaylıkla reaksiyona giren HOCl, sırasıyla monokloramin, dikloramin ve azottirikloramin bileşiklerini meydana getirir. Sağlık açışından sakıncalı olan bu tür klorlara ‘bileşik klor’ denir. Ayrıca F++, Mn++, H2S gibi maddelerle reaksiyona giren HOCl sarfiyatı artar, dezenfeksyon etkisi azalır. Sudaki fazla klorun giderilmesi: Suya verilen klorun fazlası ve bileşik klor, aktif karbon ve kükürtdioksit ile sudan alınabilir. Dolayısıyla önce dezenfeksiyon yapılması, ardından zararlı bileşik klorun alınması uygundur.

 

OZONLAMA ÜNİTESİ

Ozon gazı, güneşten gelen mor ötesi ışınların atmosferdeki oksijeni parçalayarak ozon moleküllerine çevirmesi sonucu oluşur. Teknolojik olarak ise, elektron boşalımı yardımıyla soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir. Ozon gazının dezenfeksiyon etkisi, aynı şartlar altında klorunkinden 3 bin 125 kez daha fazladır. Spor, kist ve virüslere karşı klordan daha etkilidir. Ayrıca ozon, havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiğinden kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Ozon gazının dezenfeksiyon sonrasında artık ve kalıntı bırakmayan tek dezenfektan olması, özellikle gıda sanayiinde kullanımını, diğer dezenfektanlara göre avantajlı kılar. Ozon, oksidasyon gücü yüksek bir gaz olduğu için dezenfeksiyon amacıyla özellikle son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılır. Doğal bir dezenfektan oluşu, hem güvenle hem de daha yaygın kullanılmasını sağlar. Ozon gazının kullanım alanları: Su dezenfeksiyonu Gıda endüstrisi Soğuk hava depoları Koku giderimi Yüzme havuzlar Renk giderimi Atık su arıtımı Nitrit amonyak giderimi Demir mangan giderimi Pestisit giderimi Yaşanan ortam havasının dezenfeksiyonu

 

TERS OSMOZ

1970’li yıllardan bu güne, Ters Ozmos sistemi, ileri sanayii ülkelerinde, su ve su dışında birçok proses de kullanılmaktadır . Ters Ozmos (Reverse Ozmos) Sistemi klasik arıtım sistemlerinin yetersiz kaldığı sulara (içme suyu üretimi, gıda sanayi, enerji santralleri, kimya sanayi, ilaç sanayi, kozmetik, diyaliz üniteleri, tekstil sanayi, cam sanayi, deniz suyundan şehir ve kullanma suyu üretimi, iletkenliği yüksek olan kuyu sularının arıtılması vb.) uygulanan, suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ayıran, saf su eldesine yönelik membran filtrasyon yöntemidir. Bu sistem yüksek basınç altında suyun yarı geçirgen özellik taşıyan membran yardımıyla %92-98 oranında içindeki katı maddeleri, minarelleri ve mikroorganizmaları da ortamdan uzaklaştırarak temiz su eldesini sağlar. Kullanım Alanları: • Laboratuarlarda • Sanayi ve Endüstrilerde • Akü üretiminde • Diyaliz merkezlerinde • Buz yapımında • Biyomedikal uygulamalarda • Hastanelerde • Deniz suyu ve kuyu suyundan içme suyu ve işletme suyu üretiminde kullanılmaktadır.

ULTRAFİLTRASYON

UF ultrafiltrasyon modülleri, 0,01 mikron por çapına sahip membran yapısıyla kimyasal kullanımına gerek kalmadan, bakteri, virüs ve mikroorganizmalar için tam bir bariyer görevi görür. UF Ultrafiltrasyon modülleri, yüzeysel suların mükemmel filtrasyonunun yanında, konvansiyonel biyolojik ve kimyasal arıtma çıkış sularının; ters ozmos sistemlerine beslenebilmesine olanak sağlamakta ve atık su geri kazanım projelerinde önemli yer tutmaktadır. UF sistemleri ayrıca deniz suyu arıtımı, gıda sektörü ve meşrubat prosesleri, doğal içme suyu hazırlama fabrikaları, bakteri alımı ve suyun dolaylı dezenfeksiyonu ve birçok özel proses de başarı ile kullanılmaktadır. Atık suların geri kazanımları için özel dizaynlar ve MBR kökenli, suyun tekrar geri kazanılmasına yönelik proseslerde sistemlerin can damarını oluşturmaktadır. Bazı sporlu mikro organizmalar gibi dezenfektanlara mukavemet edebilen organizmalar ancak Ultrafiltrasyon membranları ile tutulabilmektedir. Ultrafiltrasyon sistemlerinde kullandığımız membranların por çapları; mikro organizmaların çaplarından küçük olduğu için % 100 güvenle sudan arıtımını sağlamış oluruz. Ayrıca suda bulunan organik maddeler ile klor bileşiklerinin, THM’ ler (trihalometan) oluşturduğu ve bu THM’ lerin insan bünyesi üzerine toksik etkisi geri dönülemez rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir.

 

 

SU YUMUŞATMA

Su yumuşatma sistemleri zamanlı olarak ayın ya da haftanın istediğiniz gün ve saatinde hiçbir müdahale gerektirmeden yenileme işlemini otomatik olarak yerine getirmektedir. Zaman kontrollü olarak doyuma ulaşan reçine, tuzlu su ile rejenerasyona girerek Mg (Magnezyum) ve Ca (Kalsiyum) iyonlarından temizlenir. Debi kontrollü yumuşatma sistemleri geçen su miktarını cihaz üzerinde bulunan bir sayaç vasıtası ile ölçümleyerek daha önceden programlanmış rejenerasyon işlemine tabi tutar. Doyuma ulaşan reçine debi kontrollü olarak tuzlu su ile rejenerasyona girerek, kalsiyum ve magnezyum iyonları sudan uzaklaştırılır. Kullanım Alanları: Endüstriyel Suların Arıtım Aşamalarında Restaurantlar Villalar, Apartmanlar, Okullar, hastaneler Araba Yıkama Tesisleri Buz Makineleri Çay, Kahve Çamaşırhaneler Boiler, buhar kazanı ÖNCESİ Laboratuarlar

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?